МАНАСТИРА

 • 1.jpg
 • 001.JPG
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 4.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 7.jpg
 • 8.jpg
 • 10.jpg
 • 11.jpg
 • 0152.JPG
 • 0158.JPG
 • 1794.jpg

СТАРОЗАВЕТНА ТРОИЦА

svtroica

ЕТРОПОЛСКИЯТ МАНАСТИР „СВЕТА ТРОИЦА” ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

.

1svtt

На Петдесетница или осмата неделя след Възкресение Христово е храмовият празник на етрополския манастир „Света Троица”. Тази година празникът беше отбелязан на 30 и 31 май. На 30 май беше отслужено вечерно богослужение от Негово Високо Преосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, на което присъстваха Кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, Заместник-кметът на Община Етрополе г-жа Венета Гергова, г-н Емил Димитров – Почетен гражданин на Община Етрополе, инж. Драгомир Драганов – Изпълнителен директор на „Елаците Мед” АД, граждани и гости на общината. В богослужението се включиха и отците от всички храмове в общината. Митрополитът беше посрещнат в храма от ученици от СОУ „Христо Ясенов” и деца от ЦДГ „Слънчице”. Ловчанският митрополит благослови миряните, които се бяха събрали в храма, като им подари картичка-икона, която да ги закриля.

След богослужението беше извършен водосвет за освещаване на сградата, направена по проект „Реконструкция и ремонт на Етрополски манастир „Света Троица” по мярка 322 от Програма за развитие на селските райони. Стойността на европейското финансиране по проекта е 326 826 лева. Отец Емил изказа благодарността си за добре свършената работа към фирмите изпълнители – „Вас Мит” ЕООД и „Джи Пи Груп” ЕООД. Лично благодари на инспектор Светослав Стефанов – Началник на РСПБЗН град Етрополе и група пожарникари /Станислав Стоянов, Христо Цонков, Божидар Василев и Ивайло Диков/, които са се включили в ремонтните дейности, на г-н Емил Димитров и Община Етрополе за подкрепата и съдействието. С прерязване на лента от НВП Ловчанския митрополит Гавриил, г-жа Венета Гергова и г-н Емил Димитров бе открита ремонтираната сграда на манастира.

Ловчанският митрополит обяви пред гостите на манастира, че с решение на Епархийския съвет в ремонтираната по проекта сграда ще се провеждат православни детски лагери.

Отец Емил обясни, че манастирът има разработен проект и за останалата част от сградата, но се чака мерките по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 да бъдат отворени.

         Програмата продължи с изпълнения на деца от ЦДГ „Слънчице” и вокална група „Оренда”. Отец Емил подари на бъдещите първокласници учебно помагало по свободно избираемия предмет - религия.

         Сутринта на 31 май беше отслужена Света литургия от Отец Емил, Отец Огнян и Отец Борис. По традиция беше осветен и благословен курбан за здраве, късмет и благополучие в името на Света Троица.

         Стотици миряни се стекоха в двата дни в светата обител, за да се помолят и да намерят успокоение за душите си.

           В Новия завет на Петдесетница, петдесет дни след Великден, Божият дух слиза при апостолите и ги дарява с вяра и истина. Събитието е описано като явяване на огнени езици, на които седнали дванайсетте апостоли, при което се изпълнили със Светия дух и придобили умение да говорят красиво и да ползват много езици.

           Празникът се нарича Света Троица - символ на световната хармония, представена от Бог отец (безкрайното първоначало), Бог син (абсолютната истина) и Светия дух (животворящото начало). В иконографията Свети дух най-често се изобразява като гълъб.

           За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празници. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.